LED-ljus för högre basilikaskörd

03.03.2016

Olika våglängder av ljus kan påverka basilikaplantors utseende och skörd. Bäst tillväxt blir det med LED-belysning som innehåller alla våglängder av ljus. Det visar en studie som forskare vid SP Food and Bioscience, Heliospectra och SLU står bakom. De belyste basilika med vanligt högtrycksnatriumljus och olika typer av LED-ljus.

 

Plantor i full LED-belysning fick flest blad och gav högst skörd. I ljus som saknade mörkrött blev plantorna tätare och fick skrynkligare blad. Basilikans arom påverkades däremot inte av de olika våglängderna eller av typ av ljuskälla, LED-ljus eller högtrycksnatriumljus.

 

Forskarna undersökte doftämnen från plantorna och såg inga skillnader i halterna av de elva starkast doftande substanserna. Resultaten finns att läsa i en rapport från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

 

Lisa Beste

Taggar:

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar