Eko-tulpaner åter på marknaden

30.01.2017

Åter finns svenskdrivna ekologiska tulpaner på marknaden. Det är KG Hanssons handelsträdgård i Billeberga som satsat på eko-drivning i en avdelning i det 15 000 kvadratmeter stora växthusföretaget.

Lars Arvidsson, som tog över handelsträdgården 2006, har märkt en ökad efterfrågan på ekologiska tulpaner och levererar sedan mitten av januari eko-tulpaner till SABA blommor. KG Hanssons handelsträdgård har genomgått en stor ansiktslyftning de senaste tio senaste. Gamla växthusblock från 1950-talet har fått lämna plats till ett 7 000 kvadratmeter stort venlo där stora delar av tulpandrivningen sker, dessutom finns här ny packhall och tulpankyl. Uppvärmning görs med nyrenoverad två megawatt flispanna som tubats om. Försäljning sker i egen regi.

För den ekologiska drivningen har ett urval av ett 25-tal sorter gjorts och dessa har planterats i ekologisk lökmull från Hasselfors. Drivning sker i en separat avdelning och endast rent vatten tillförs. Packning görs avgränsat i tid och ett speciellt svep har tagits fram.

Ekologiska tulpaner i mindre volymer har kommit och gått på svenska marknaden, bland annat 1999–2001 och 2008. Orsaken har varit svårigheten att få tag på ekologiska tulpanlökar, vilka endast produceras i liten skala och säljs i första hand direkt till hemträdgårdsodlingen. Dessutom har regelverket för ekologiska tulpaner skiftat. Idag får konventionellt odlade tulpanlökar användas vid eko-drivning i Sverige, om ingen kemisk bekämpning görs efter skörd. KG Hanssons har valt EUs eko-certifiering.

 

Anna-Karin Johansson

 

 

Från vänster ägaren Lars Arvidsson, Iwona Wojciak och Mateusz Brudz ansvariga för krukväxterna, säljaren Göran Persson samt Eva Bauer-Hansson, ansvarig för tulpanerna.

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar