Minska vatten- och sorgmyggor med klisterskivor

30.01.2017

Genom att använda ett stort antal klisterskivor per kvadratmeter och framförallt placera dem på rätt ställe så kan de användas som fångstmetod och minska skadetrycket av vattenflugor och sorgmyggor i krukväxtodlingar.

I nyligen genomförda försök, finansierade av LRF Trägårds Minor Use projekt har bland annat klisterskivornas placering för optimal fångst av sorgmyggor undersökts.

Genom att placera klisterskivorna i direkt anslutning till substratytan kunde betydligt fler sorgmyggor fångas in per klisterskiva än om klisterskivorna placerades på en pinne knappt tio centimeter ovanför kulturens topp.

Försöken utfördes i både julstjärnor och i kryddväxter. Vattenflugor och sorgmyggor fångades flertalet gånger mera om klisterskivorna placerades i direkt anslutning till substratet. Detta uppnåddes genom att lägga klisterskivorna uppe på kanten av några krukor. 

Ska klisterskivor användas som fångsmetod ska antalet ligga på en klisterskiva per två kvadratmeter odlingsyta.

Push pull-metoder där klisterskivornas attraherande effekt förstärktes med grönt LED ljus och där sorgmyggorna repellerades bort från kulturen genom pepparminstextrakt har också genomförts i ett examensarbete utfört av Terese Diderrot, SLU. Även det finansierat av Minor Use och här kan också antalet sorgmyggor per kvadratmeter sänkas.

 

Klara Löfkvist, RISE, Jordbruk och livsmedel

Taggar:

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar