Plantskoleväxter kan nu ­ursprungsmärkas

30.04.2018

 

Sedan starten för två år sedan har det varit en stark utveckling för ­märkningen – Från Sverige. Det är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Den senare ­kategorin har nu även utökats med plantskole­växter.  
– Många konsumenter har en preferens för om det står Från Sverige på produkten och om konsumenterna föredrar svenskodlat kommer inköpare på butikssidan också att vilja ha de produkterna, då de ger en bättre försäljning, säger Nils Andersen, Splendor Plant som varit representant för LRF Trädgårds Plantskolesektion i den temagrupp som arbetat med plantskolereglerna.
Det har varit en del arbete för att få till märkningen på både perenner, träd, buskar med mera. Förutom att ta fram förslag på kriterier vad som gäller har ­branschen arbetat med att förnya IP Sigill-reglerna. Detta har varit viktigt eftersom växter som märks med Från Sverige måste vara odlade av en plantskola som är certifierad enligt exempelvis certifieringen – IP Sigill. De uppdaterade ­reglerna heter ”Ny utgåva av IP Sigill Prydnads­växter och Plantskola 2018:1 och gäller från 1 april.
Från Svenskmärkningens sida som ansvarar för arbetet med märkningen Från Sverige ser de positivt på att även plantskolor kan använda märkningen.
– Vi har haft en bra dialog med branschen som arbetat fram underlag och lagt fram förslag så att vi nu kan inkludera plantskole­växter med möjlighet att märka med Från Sverige, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning AB som ägs av Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF.
Hon berättar att i dagsläget har de över 145 anslutna företag, och välkomnar ­plantskolor att ansöka om märkningen – Från Sverige. All informa­tion om hur det går till finns på hemsidan: ­fransverige.se

 

Minna Björkhem och Ann Richardsson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar