KG Hanssons lever vidare

24.09.2018

 

I juni kom beskedet att KG Hanssons Handelsträdgård i Billeberga hade försatts i konkurs på egen begäran. Men nu har allt löst sig och Lars Arvidsson kan fortsätta driva odlingen och arbetet i växthusen är i full gång.
– Vi kör på i samma stil och planterar lök, det är inga större förändringar utan ett omtag, säger Lars Arvidsson.
Bakgrunden till konkursen och varför den kunde ske är att flera olyckliga omständigheter kom på en och samma gång. Stora investeringar de senaste åren, idag drivs 60 procent av tulpanerna i vatten. En mörk höst som gjorde att belysningen fick gå igång redan i september bidrog till att julstjärnorna inte utvecklades som de skulle. Stora valutaförändringar påverkade, vilket fick stora konsekvenser då all blomsterlök importeras. Dessutom var inte prisbilden en och samma under säsongen, utan sänktes.
– Samtidiga prognoser som vi tar del av visar på att den svenska kronan ska stärkas, men det går precis tvärtom. Så en stor del av detta är valuta­effekter som vi får, tillägger Lars.
Nu ser han framåt. Rationaliseringsvinster från de investeringar som gjorts samt vissa justeringar, som att de plockar bort hösttulpanerna ur produktionen liksom julstjärnorna, ska göra att företaget nu går vidare.
– I samband med att detta hände så har vi gått ut och informerat samtliga kunder och varit uppriktiga, detta har hänt. Det som är skillnad mot en del andra liknande förlopp är att det här är händelser av en engångskaraktär. I grund och botten har vi en odling som fungerar.

 

Ann Richardsson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar