Satsningen på egna plantskolor blev för tuff

23.11.2018

Verksam­heten vid Granquists Plantskola utanför Ängelholm läggs ner, Ängsäters Perenner kan få leva kvar men det är inte klart ännu och handelsträdgården Zetas i Segeltorp, Stockholm med e-handel drivs vidare. Så ser rekonstruktionsplanen ut för Finsmakarens Trädgård AB.
Det är en mycket olycklig situation vi hamnat i, och som jag naturligtvis är mycket ledsen över, säger en av ägarna, Victoria Skoglund.
I slutet av oktober ansökte företaget om rekonstruktion, vilken tingsrätten godkände. I mitten av november hölls ett borgenärssammanträde och arbetet fortsätter nu under ledning av advokat Hans Renman som utsetts till rekonstruktör.
– Finsmakarens Trädgård kommer att gå tillbaka till kärnverksamheten, handels­trädgården Zetas som man bedrivit lång tid med framgång. E-handels­verksamheten kommer också att drivas vidare. Men när det gäller verksamheten i Ausås, nära Ängelholm så kommer Finsmakarens Trädgård inte att driva vidare den verksamheten och den läggs ner, säger Hans Renman och tillägger:
– Men om det finns möjlig­heter att låta någon annan ta över, det vet vi inte idag. Men det finns ett intresse bland många som hört av sig, som vill att den ska leva vidare.
Enligt Hans Renman är det verksam­heten vid Granquists Plantskola som medfört en förlust för företaget på 15–20 miljoner kronor under året. Exakt vad det beror på är ännu inte helt klart.
– Det är förmodligen flera faktorer som har varit av betydelse, vädret till exempelvis har säkert haft sin b­etydelse. Men det finns säkert annat också, säger Hans Renman.
Däremot anser han inte att satsningen på e-handel har haft en större betydelse för rekonstruktionen.
– De hade vissa problem i fjol i samband med att de ville expandera verksamheten då drog företaget på sig personalkostnader och högre kostnader för IT. Men det är åtgärdat och där har man gjort neddragningar, både när det gäller personal och olika IT-projekt.
Vid Granquists Plantskola pågår fortfarande driften, men all personal kommer att sägas upp i Ausås och lagret av träd och buskar i olika storlekar är till försäljning.
När det kommer till Ängsäters Perenner som Finsmakarens Trädgård tog över i december 2017 ska det först göras en ekonomisk analys innan beslut tas om den ska drivas vidare, läggas ner eller säljas.
Viola skrev i nummer 12, 2017 om affären där Finsmakarens Trädgård AB köpte Granquists Plantskola och Ängsäters Perenner på Färingsö. Dåvarande vd:n Ola Mattisson, som inte längre är kvar på Zetas, berättade då att de valt att köpa dessa företag för att få ett bättre utbud av växter, till den egna butiken och e-handeln. En satsning som inte visade sig fungera.
Hans Renman uppskattar att rekonstruktionen kommer att vara klar först i mars 2019 och att ackordsförhandlingar inleds vid eller strax efter årsskiftet.

 

Av Ann Richardsson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar