Social hållbarhet och arbetsvillkor

21.12.2018

 

Den gröna näringens social ansvars­tagande och framtida krav. Det var rubriken på Total Produce Nordic, där Everfresh ingår, odlarträff i mitten på november. För fjärde året i rad hölls träffen där odlare, inköpare, rådgivare med flera samlas för att få ta del av information och kunskap. Dagen kom mycket att handla om social hållbarhet och Peter Lundqvist, professor vid Instutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, SLU Alnarp var en av föredragshållarna.
– Den här branschen är inte som alla andra, sade han och gav exempel som beroende av säsongsarbetare, årstidernas betydelse och en stor arbetsinsats.
Samtidigt menar han att det finns stolthet och ett oberoende som gör branschen speciell. När det kommer till social hållbarhet ser han en stor utvecklings­potential inom de gröna näringarna och även SLU börjar ta detta på allvar i undervisningen.
Kristina Areskog från Axfood berättade hur de arbetar med socialt ansvarstagande och Christina Snöbohm, Coop gav sin syn på strategier för att minska användandet av växtskyddsmedel i odlingen. Hon framhöll att det är viktigt att ge en nyanserad bild och vände sig direkt till odlarna med en uppmaning.
– Vi behöver förstå er bättre och få veta era förutsättningar. Jag tror inte att polarisering är en framtida väg.
Dagen avslutades med en paneldiskussion som bland annat kom att handla om arbetsvillkor och den nya certifieringen IP Arbetsvillkor där flera var på det klara att de måste ha denna certifiering men fruktar att det innebär ännu mera pappersjobb. Mer om IP Arbetsvillkor blir det i nästa nummer av Viola.

 

Av Ann Richardsson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar