Tomatkampen – den godast tomaten korades

21.12.2018

Den stora tomatkampen arrangerades i Katrineholm och till vinnare korades Lars-Erik Lennartsson från Mölnebo odlingar på Tjörn med tomatsorten Favorita.
Idén till tävlingen, som kom från Olle Göranson från Torfolk Gård och musikern Stefan Sundström, arrangerades och genomfördes för första gången i september 2018. De båda har ett stort intresse och en lång erfarenhet av tomatodling och därav kom idén till tävlingen som arrangerades tillsammans med ETC Solpark.
Med i tävlingen var tio tomatodlare och alla hade med sig tomater av sin godaste sort. En sort per odlare var reglerna. Tomaterna smakades av och den godaste röstades fram av den oberoende juryn som bestod av fem personer.
– Vi gick helt på smak och tog då hänsyn till dess komplexitet, sötma, arom och doft, men vi tittade även på utseendet, b­erättar Stefan Sundström som var en av jurymedlemmarna.
Vinnartomaten blev sorten Favorita från Mölnebo odlingar som därmed kammade hem flest röster.
Favorita som saluförs av Olssons Frö är en röd körs­bärstomat som är känd för sin goda smak. Dess fruktform är fin och fruktmedelvikten är 1317 gram. Plantan ger långa dubbla klasar med frukter.
– Jag har odlat Favorita i 19 år nu och det är den godaste av alla de sorter som jag odlat. Den är dessutom ganska så lättodlad och kunderna vill absolut ha Favorita så jag kommer utan tvivel att fortsätta att odla den, säger vinnaren Lars-Erik L­ennartsson.

 

Marie Hanson
Hushållningssällskapet Väst

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar