Drönare ska hjälpa g­rönsaksodlare

25.01.2019

 

Ett nytt projekt är under uppstart som ska hjälpa grönsaksodlare att uppskatta skördemängd. Solvi heter den webbaserade mjukvaran som med hjälp av drönarbilder ska hjälpa odlaren med mer exakta skördeprognoser.
– Idag bedömer odlaren skörde­potentialen själv och det ger ingen rättvis bild. Med drönare kan en mer korrekt bild ges om antal och storlek. Även avancerade sensorer som genom att mäta värme och infrarött ljus kan ge indikation om att plantan är stressad eller är angripen av svamp, säger Igor Tihonov, projektansvarig för Solvi.
Utvalda fält från odlare i Mellan­sverige och i södra Sverige kommer att övervakas. Första året ska fokus ligga på vitkål och morot och beroende på resultat är förhoppningen att liknande teknik ska kunna appliceras på andra grönsakskulturer. Tanken är att drönarna ska flyga fyra gånger under växtodlingssäsongen per fält för att följa uppkomst och tillväxt.
Samarbetspartners för det tvååriga projektet är Solvi, HIR Skåne, Moek, Agroväst och forskningsinstitutet RISE. Projektet startas upp i början av 2019 och löper hela 2020 ut. Projektets budget är cirka 2,7 miljoner och finansieras inom ramarna för EIP-Agri.

 

Mikaela Bergemalm

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar