Sänkt moms för kryddor i kruka

25.01.2019

 

Vid försäljning av varor och tjänster är den huvudsakliga mervärdesskatten 25 procent med undantag för livsmedel som har en reducerad skattesats på tolv procent. Men vad klassas då som ett livsmedel?
Plantagen ville pröva om kryddväxter i kruka omfattas av den reducerade momsskatten och ansökte därför om ett förhandsbesked till Skatterättsnämnden. I början av februari 2018 konstaterade nämnden att försäljning av kryddväxter i kruka ska ha en momssats på 25 procent med motivering att örter i kruka säljs före skörd och livsmedel är växter efter skörd.
Detta valde Plantagen att överklaga och fallet gick vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen som tog hjälp av ett yttrande från Livsmedelsverket. Livsmedelsverket förklarade att kryddväxter i kruka bör anses vara ett livsmedel om merparten av växten är avsedd att ätas av människan. I oktober i fjol gjorde därför Högsta Förvaltningsdomstolen bedömningen att kryddväxter i kruka ska ha en momssats på tolv procent.
– Detta gäller för alla, det viktiga är att produkten är klar för att ätas vid tidpunkten. Den är inte tänkt att växa vidare, säger Krister Levin, advokat för Plantagen i ärendet.

 

Mikaela Bergemalm

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar