Satsar på luftvatten-värmepumpar

25.01.2019

 

Poppel­gårdens Driverier i Ängelholm har avverkat många uppvärmningssätt till sina växthus. Efter olja blev det en kolpanna som byggdes om till en flispanna och när den var utsliten var det dags för en pelletsbrännare från Sonnys på 450 kilowatt.
Den senaste satsningen är två Carrier luftvatten-värmepumpar på vardera 110 kilowatt som kördes igång 20 oktober. Investeringen uppgår till totalt cirka 700 000 kronor. Dessa klarar omkring 60 procent av basuppvärmningen av växthusen på årsbasis. Värmepumparna jobbar hela tiden mot ackumulator­tankarna på 45 kubikmeter som ger en extra buffert till natten.
Tankarna är dimensionerade till pelletspannan och hade gärna fått varit större när värmepump används. Under kallaste årstiden går pelletspannan in och stöttar, även naturgas finns som ”stand by”. Värme­pumparna klarar av att ge upp till 63-gradigt vatten vilket fungerar bra då bordsvärmen är maximerad till 50 grader.    

 

Anna-Karin Johansson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar