Kräver miljö­certifiering av odlare

29.04.2019

Blomsterlandet vill fokusera mer på hållbarhetsfrågor och kräver numera miljöcertifiering av alla odlare som levererar växter till kedjans butiker. De produkter som berörs är krukväxter, säsongsväxter och trädgårdsväxter. Blomsterlandet kommer endast importera växter från miljöcertifierade odlare men genomförandet kommer att ske etappvis. 

– De odlare vi anlitar i Europa för vår egen direktimport av växter är certifierade sedan 1 januari i år. De utländska odlare som är knutna till de större inköpsorganisationerna ska vara certifierade eller ha påbörjat sitt certifieringsarbete senast 1 juli i år, säger Andreas Karlsson, inköpschef på Blomsterlandet.

Dialogen om de strängare miljökraven inleddes redan år 2017. De certifieringar som godkänns av trädgårdskedjan är MPS och GLOBALG.A.P, där den sistnämnda är mer inriktad till de tyska odlarna. MPS är den mest använda miljömärkningen men Blomsterlandet hoppas att odlarna ska uppnå MPS A+, vilket är högsta miljöbetyg. 

Senast 1 januari 2020 ska varje odlares certifieringsnummer finnas angiven på EAN-koden. 

I nästa steg kommer Blomsterlandet även att ställa certifieringskrav på produkter som snittblommor, fröer och lökar och även svenska odlare kommer att omfattas av de krav som idag ställs på utländsk-a odlare. En dialog med de svenska odlarna kommer att inledas under hösten.

 

Källa: Blomsterlandet

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar