Nedbrytbar textilmatta tog hem priset

03.06.2019

 

Varje år delar Elmia ut priset Årets Trädgårdsprodukt och i år gick utmärkelsen till Turfquick – en biologisk nedbrytbar textil som underlättar vid sådd av gräs.

Idén till Turfquick kom till när produktutvecklaren Håkan Isak Yilmaz misslyckades med att anlägga gräsmatta på hemmaplan. Därefter tog han fram en prototyp och började tillverka i egen fabrik i Nynäshamn.  

Mattan som består av frö och gödsel rullas ut med enkelhet och klipps efter önskad storlek.  Textilen ser till att erosion av jordmassa förhindras och inom två månader har textilen brutits ned. Den passar lika bra i slänter som på platta ytor och till offentlig samt privat utemiljö.

För första gången delades priset ut i samband med Lisebergs Trädgårdsdagar den 9 maj och vinnaren, Håkan Isak Yilmaz, kände stolthet:

– Elmia Garden Award är en utmärkelse som bevisar att vi har gjort något bra för miljön, trädgårdsbranschen och samhället. Efter sex års arbete och stora ambitioner har det till slut gett resultat. Jag känner mig stolt och glad över min envishet och priset är ett bevis på att man kan nå sina drömmar. 

 

Källa: Elmia Garden 

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar