Innovativt trädgårdsverktyg

28.06.2019

 

Nyligen lanserades ett helt nytt trädgårdsverktyg som fungerar både som en spade, kniv, såg och måttstock. Det är odlingsföretaget Mojave Grönt som står bakom verktyget Hori Hori, japanska för ”att gräva”. Skaparna av verktyget, Anja Hellström och Anton Schneider, har under drygt tre års tid utvecklat verktyget från idé till färdig produkt och med kniven går det att rensa ogräs, plantera plantor och lök, gräva, luckra bäddar, dela perenner och mycket mer. 

 – Det känns såklart jättespännande och roligt att vi fått ut vår produkt och vi har redan fått in en del beställningar. Kniven passar lika bra i yrkesodling som för skötsel i den egna hemträdgården, säger Anja.

Anja och Anton använder inte bekämpningsmedel i sin grönsaksodling och är därför vana vid manuellt arbete. Behovet av effektiva redskap är därför stor och idén till kniven föddes när de var på resande fot i USA. 

– Under tre månader reste vi runt i Kalifornien och Nevada för att studera småskaliga jordbruk och träffa odlare. Under resan hade jag intervjuat odlare om deras favoritverktyg och nästan alla nämnde en japansk kniv som hette Hori Hori, ett verktyg som vi aldrig hört talas om. Startskottet till vår Hori Hori kom en regnig dag när jag skulle rensa ogräs i en lerig åker med några tusen sparrisplantor. Till min hjälp hade jag en liten kniv som blev oskarp hela tiden. Det var där i fältet som jag kom ihåg berättelserna om Hori Hori och önskade att jag hade en sådan. Vi började leta runt på internet för att hitta den bästa att köpa, men vi kunde inte hitta någon vi ville ha – vi ville ha något bättre. Idén att göra en egen Hori Hori-kniv föddes där och då och vi bestämde oss för att testa att bli tillverkare, berättar Anja. 

Kniven är tillverkad av högkvalitativt återvunnet rostfritt knivstål, tillhörande fodral är i garvat svenskt läder och handtaget är gjort av ask. Hela produktionen sker i Sverige och merparten av delarna produceras i Sörmland. 

 

Mikaela Bergemalm

 

Läs mer: www.mojavegront.se/verktyg 

 

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar