Visning av sorter

09.09.2019

 

Olssons frö i Helsingborg är ett av företagen som säljer udda tomatsorter till hobby- och yrkesodling. Intresset har ökat för vart år och sortimentet är gigantiskt, både via fröfirmor och näthandeln. Olssons frö hade hyrt in sig på Krapperup utanför Höganäs och provodlat 150 sorter tomater och ett 70-tal paprika- samt chilisorter. Plantorna stod i torvbackar och odlades i kallhus.

Fröpriset skiljer sig mycket mellan olika sorter, allt från 15 öre till 15 kronor eller ännu mer. Sorterna delas in i fyra grupper: budget, 15–20 öre per frö, standard, under 2 kronor, premium, 4–5 kronor och super, 12–15 kronor. För en yrkesodlare kan en ”super” sort betyda mycket för skörd och odlingsresultat, medan en hobbyodlare inte ser någon större skillnad. 

Körsbärstomaten ’Favorita’ F1, vilken har en god smak, användes som referenssort i provodlingen. Smaken kan också påverkas av gödsling och bevattningsfrekvens. En spännande nyhet var den gula körsbärstomaten ’Crazy Cherry’, en premiumsort som är självtoppande efter 5–6 klasar och passar därmed bra i hobbyväxthus.

 

Anna-Karin Johansson 

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar