Vad gäller för grossister och e–handeln?

11.11.2019

 

När det gäller grossister kan de antingen bli registrerade som växtaktörer eller växtpassaktörer. Den första är för de som tar emot växter med växtpass på den minsta handelsenhet man själv skickar iväg. Då finns färre krav, men risken finns att du inte kan skicka växter vidare där exempelvis växtpasset försvunnit på vägen. Växtpassaktörer kan utfärda egna växtpass, till exempel om ett parti behöver splittras eller om grossisten utför om- och nyplantering. Det innebär i sin tur krav på dokumentation om kritiska moment och tillstånd från Jordbruksverket att utfärda växtpass. 

De som enbart säljer till privatpersoner i den fysiska butiken omfattas inte av kravet på växtpass men däremot ska det finnas vid nätförsäljning av växter med rotsystem. 

– Har du en fysisk butik i Skåne och skickar växter och fröer till kunder i Norrbotten eller ned till Tyskland krävs det ett växtpass. Om kunderna inte haft en rimlig chans att köpa produkten i fysisk butik omfattas du av växtpasskravet, säger Anna Enocksson, handläggare på Jordbruksverkets Växtregelenhet. 

 

Mikaela Bergemalm & Ann Richardsson

Please reload

Senaste inlägg

Stadsbruk får inkubator

12.06.2017

1/10
Please reload

Senaste nytt
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggar