Teknikens moment 22

lennart@viola.se
Betydelsen av nya teknologiska framsteg i trädgårdsnäringen kan inte överskattas. Vi drar nytta av dem varje dag, varje minut, varje arbetsmoment. Växtförädlingen ger oss nya sorter och varianter som är mer motståndskraftiga mot skadegörare, som utnyttjar solljus, vatten och växtnäring bättre eller som bara är vackrare att se på eller skänker oss omväxling. Digital teknik, robotisering och i förlängningen machine learning och AI har gett oss och kommer att ge oss nya möjligheter att övervaka och styra vår produktion och därmed också förbättra resursutnyttjande och minska påverkan på miljön.
Allt detta vet vi och är övertygade om. För min del har flera decenniers erfarenhet av innovation i de gröna näringarna lärt mig att vi sällan kommer att vara först med att ta till oss nyheter. Det är också många gånger långa ledtider från det att en innovation introduceras till att den ger sitt fulla värde. Många gånger saknas de ekonomiska förutsättningarna för att investera i ny teknik och därmed halkar vi som företagare efter jämfört med andra sektorer – eller konkurrenter – som har andra finansiella och ekonomiska förutsättningar.
Vi är – eller har i alla fall varit – fångade i ett moment 22, där bristen på ekonomiska resurser förhindrar oss att göra investeringar som skulle kunna ge oss förutsättningar att investera i ny teknik. Till det kommer svårigheter med personalrekrytering i en bransch som så tydligt präglas av säsongsarbete och där vi blivit utlämnade till lagstiftning kring arbetskraft från tredje land.
Flaskhalsar som den med arbetskraft och även problem med finansiering i en bransch som saknar tillräckliga säkerheter i fast egendom bromsar utvecklingen. Företagen har helt enkelt inte utrymme att prova ny teknik, än mindre har vi råd med misstag som skulle skynda på lärande och utveckling. Det gäller inte minst automatisering och robotisering, som skulle underlätta för medarbetare och göra branschen mindre beroende av periodisk arbetskraft.
Visserligen växer trädgårdsnäringen och en omstrukturering av branschen leder till större företag med bättre förutsättningar för att ta till sig ny teknik. Men med växande omsättning är det inte självklart att balansräkningen växer i samma takt, utan många gånger ökar risken. Därmed också den fullt förståeliga försiktigheten när det gäller investeringar i ny teknik.
Vi ser också från andra produktionsgrenar som på mycket kort tid fått en kraftigt förbättrad lönsamhet att det första som står på att göra listan är inte att prova nytt och ta nya risker. Tvärtom finns det som regel en rad svarta hål att fylla. Ur företagaren och entreprenörens synvinkel kan det viktigaste vara att vid en förbättrad lönsamhet trimma det som redan görs. Det kan enkelt uttryckt handla om att lägga ett nytt golv för verksamheten så att man inte trillar tillbaka till den nivå som företaget låg på vid det senaste lågvattenmärket.
Även om dålig lönsamhet och behov av reserver varit grundläggande hinder för att investera i ny teknik innebär det alltså inte med självklarhet att ökad lönsamhet automatiskt leder till att sådana investeringar görs. Visst förbättras förutsättningarna, men ökad likviditet eller en förstärkt balansräkning ska räcka till så mycket. Den nya tekniken och innovationerna kommer, men först när vi är trygga med den verksamhet vi driver och känner tillit inför framtiden. Tills dess får det räcka med de små steg som kontinuerlig förbättring i den pågående verksamheten leder till.
Som prenumerant har du fri tillgång till alla utgåvor i digital form sedan 2016. Till arkivet!