Lennart Wikström
Lennart Wikström
lennart@viola.se

Dags att resa sig!

Ekonomi är som en betongplatta, det gör fruktansvärt ont att landa på den, i synnerhet om fallhöjden är stor.

Ingen har väl kunnat undgå det faktum att landets näst största aktör inom gardencenter Plantagen Sverige AB är under rekonstruktion. Det innebär att bolaget söker en uppgörelse med sina borgenärer utan att behöva gå i konkurs. I företagskretsar är det som regel att föredra, eftersom du som ägare i alla fall har en sportslig chans att behålla kontrollen över ditt bolag. Men det förutsätter att du kan nå en uppgörelse med dem du är skyldig, ett så kallat ackord. Hur stort det blir beror på företagets soliditet, möjlighet att nå lönsamhet efter upp­görelsen och vad dina fordringsägare är beredda att gå med på.

Bakgrunden är de problem som branschen hamnat i efter de kraftiga prisökningarna i skuggan av energiprishöjningar, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och Riksbankens drastiska höjning av styrräntan. Höjda priser, kraftigt stigande boenderäntor och lågkonjunktur med ökad arbetslöshet har slagit hårt mot hushållens disponibla inkomster. Många har fått inrikta sig på att klara de grundläggande kostnaderna. Då blir det inte lika mycket över till pelargonen i köksfönstret eller det vackra blomsterarrangemanget på middagsbordet.

Det är många handelsträdgårdar och garden centers som kastats från pandemins gyllene tider till krisekonomins bistra verklighet. Visst handlar vi fortfarande, men inte för lika mycket och kanske blir det den där billiga importsaintpaulian i matbutiken istället för den utvalda azalean i blomsterbutikens skyltfönster.

För Plantagens del har rörelseresultatet, EBITA gått från hyfsade 179 miljoner plus till 62 miljoner minus på två år. Det fallet gör ont. Samtidigt är företaget sunt och visade i sin årsredovisning för 2023 ett eget kapital på 482 miljoner och en soliditet på 63 procent. Rent teoretiskt skulle bolaget alltså klara sju års förluster på 2023 års nivå utan att gå helt bankrutt. Men det är bättre att rycka i nödbromsen medan företaget fortfarande har goda förutsättningar att klara sig än att inte göra något och hoppas att det vänder.

Ett stickprov bland ett 15-tal större och mindre garden centers och handelsträdgårdar visar att 2023 innebar ett klart fall från hög höjd. Med Plantagen inräknad minskade rörelseresultatet med 80 procent mellan 2021 och 2023. Räknar vi bort Plantagen blir bilden lite annorlunda – då minskade rörelseresultatet bara med drygt 17 procent. Så några tjänar uppenbarligen pengar även i lågkonjunkturen.

Precis som i Plantagens fall är soliditeten bland företagen generellt god. Det är bara Blomsterlandet som drar ner siffrorna med sina 23 procent, i övrigt ligger soliditeten i de jämförda företagen mellan 39 och 90 procent med ett viktat medelvärde på 43 procent. Det talar alltså för en rätt god motståndskraft mot en måttlig lågkonjunktur.

Förhoppningsvis kommer under hösten den vändning alla pratar om i takt med att Riksbanken sänker styrräntan. Inte så att jag tror att människor kommer att låna för att kunna köpa sin helgblomma, men med lite mer kvar i plånboken när boendet och maten är betalda ökar sannolikheten för att vi unnar oss det lilla extra.

För prydnadsväxtodlare och -handlare finns det ingen anledning att förtvivla. Hur det slutar för Plantagen är än så länge skrivet i stjärnorna, men med största sannolikhet kommer ägandet att ta ut sin rätt. Branschen behöver starka aktörer men förlängningen kan ett bantat eller mer defensivt Plantagen öppna för andra. Mycket talar för att vi kan andas morgonluft när branschen möts på Elmia i början av oktober.

Som prenumerant har du fri tillgång till alla utgåvor i digital form sedan 2016. Till arkivet!