I stort sett alla som på något sätt är involverade i svensk trädgårdsproduktion har en relation till tidningen Viola, som läsare eller annonsör. Nu vill vi fira Violas jubileum tillsammans med er genom att arrangera en stor jubileumsfest.

Och det är just en stor jubileumsfest vi vill ha, en fest där alla är välkomna. Då allt tyvärr talar för att begränsningarna i antal deltagare kvarstår året ut, kommer vi göra ett nytt försök i augusti nästa år. Vi återkommer med information!

Evenemanget hålls intill tidningens redaktion, närmare bestämt i konferenssalen på Tejarps gård i Klågerup. Målet är att detta ska bli årets höjdpunkt i branschen där det ges tillfälle att umgås och skapa kontakter under gemytliga former.

Boklansering
År 1895 startade en man vid namn Knut Bovin en trädgårdstidning som fick namnet Viola. Varför det kom att bli just det namnet och mer om denna entreprenör avslöjas i en bok, som vi lanserar i samband med jubileumsfirandet. Författare är Göran Holmberg som skrivit en biografi om sin mormors far, Violas grundare.

Våga växa
Seminariet har temat Våga växa! Det blir både inspiration och föredrag inom områdena marknad, teknik och entreprenörskap. Vi ser ett tydligt behov av företagare som både vill och vågar gå ett steg vidare i utvecklingen och ta vara på det gynnsamma läget vi just nu har inom trädgårdsnäringen. Vi vill också ge goda exempel genom flera intressanta entreprenörs­intervjuer.

Under minglet finns det sedan möjlighet för deltagande företag, trädgårdsstudenter och andra som känner sig manade att göra sin röst hörd i ”Speakers Corner”.

Hederspriser
Under jubileumsåret 2020 instiftar vi också två hederspriser ”Violas stora pris” och ”Violas framtidspris” som sedan kommer att delas ut årligen. Det ska bli den finaste belöningen som går att få för den som har varit eller är verksam inom trädgårdsnäringen.

Mer om detta berättar vi i kommande utgåvor.

Tillbakablickar
Givetvis kommer det även att synas i tidningen under året att vi firar 125 år. Det blir ett porträtt av någon inom trädgårds­näringen i varje nummer, jubileumssidor och historiska tillbakablickar.

Vi satsar också mer på att berätta om den forskning som pågår inom trädgård och vi tittar ut i världen i ett nytt inslag som vi kallar ”Fönster mot trädgårdsvärlden”.

Varmt välkommen att hänga med på vårt jubileumsår!

Lennart Wikström, Ann Richardsson och Agneta Lilliehöök

Denna sida kommer under året att fyllas på med information och tillbakablickar i Violas långa historia.

Läs här om Violas historia del 1

Läs här om Violas historia del 2

Läs här om Violas historia del 3

Läs här om Violas historia del 4

Läs här om Violas historia del 5

Läs här om Violas historia del 6

Läs här om Violas historia del 7

Läs här om Violas historia del 8

Läs här om Violas historia del 9

Läs här om Violas historia del 10

Läs här om Violas historia del 11