En rotfrukts klassresa

Om du inte har läst boken Underbara kålrötter, så gör det. I boken som är en hyllning till kålroten och dess mångfald får läsaren lära sig allt från kålrotens uppkomst och kulturhistoria till odling och hur den kan användas i matlagningen. I och med att det är olika författare, Kålrotsakademins alla 18 ledamöter medverkar, så blir det en stor bredd på kunskapen.
Att få veta mer kring kålrotens ursprung och dess resa från Sverige till andra länder under namnet swede, rutabaga, från västgötskans rotabagge, Schwedische Rübe, chou suédois och le rutabaga är minst lika intressant som hur den odlas samt en dos kålrotskuriosa. Som att världens första kålrotsbrännvin tillverkades av Claes Wernersson, Qvänum Malt & Mat år 2016. Enligt boken påminner smaken om grappa och drycken går även under namnet ”Kålvados”.
Boken som är utgiven av Isaberg förlag och Kålrotsakademin är ett resultat av akademins strävan att manifestera den stolthet som finns kring denna rotfrukt. Kålrotsakademin bildades 2015 och de har på bara några år lyckats ge kålroten en plats på lyxkrogar och den har till och med serverats på Nobelmiddagen. 

Av Ann Richardsson