Bär- och prydnadsväxtsodlare arrenderar tomatodling

Erik Lerbs och Richard ­Karlsson arbetar nu till­sammans. Foto: Privat

Från och med årsskiftet har Göinge Fridhem adderat tomater till sin odling. Tidigare ägaren till Björkhems tomater i Sörby, Richard ­Karlsson, har valt att trappa ned och förfrågan gick till grannen Erik Lerbs och Marie Engkvist, som idag driver Göinge Fridhem fyra kilometer bort.
– Vi fick förfrågan av vår granne om vi ville arrendera en fullt fungerade, komplett verksamhet med anställda och allt. Vi kommer att odla 20 olika specialsorter och marknadsföra tomaterna i Göinge Fridhems gårdsbutik, där vi vill få in ett mer ätbart sortiment, säger Erik.
Tills idag har Marie och Erik odlat prydnadsväxter, sommar­blommor och bär. I det nyförvärvade växthuset på 4 500 kvadratmeter är tomatplantorna redan installerade och just nu pågår uppbindning. I ett mindre växthus på 400 kvadratmeter odlas det även gurka och paprika till hemförsäljning.
Erik har arbetat med växthus­teknik i 30 år, senast på BMS Växthusinredningar men kommer nu att satsa på den egna odlingen framöver.
– Tanken är att jag ska vara hemma mer och att jag ska ansvara för tomatodlingen och Marie för prydnadsväxterna. Bären har vi delat ansvar på. Richard är nu anställd av oss och bidrar med värdefull rådgivning och det ligger helt i hans intresse att verksam­heten fungerar. Personalen är ju densamma som har varit där i flera år. Det är mest jag som kommer in som ny och mina kunskaper på tomat är inte så stora, ler Erik.

Av Mikaela Bergemalm