Lödde handelsträdgård AB sålt till Tågerups Trädgård

Bengt Jönsson till vänster säljer Lödde handelsträdgård till Tågerups Trädgård. Mattias Svegin till höger driver Tågerups Trädgård och utökar nu sin odlingsyta.

Efter 36 år som egen företagare med växthusodling i Löddeköpinge, säljer nu Bengt Jönsson sitt livsverk till Tågerups Trädgård, som tar över driftsbolaget vid årsskiftet. Växthusen är på 4 500 kvadratmeter och produktionen består av kryddor i elva centimeters krukor. Hela markarealen är på fem hektar inklusive växthusen och är fortsatt ägda av Bengt som varit verksam inom branschen under många år.

Han har studerat på Alnarp, arbetat i Holland, arbetat med snittnejlikor, varit säljare hos Mäster Grön, med mera samt engagerad i olika styrelser, till exempel TRF och partnerskap Trädgård vid SLU. Tågerup fortsätter med odlingen av kryddor och Bengt kommer att finns kvar som konsulent och stöd.

Tågerups trädgård har sin huvudanläggning i Tågerup utanför Landskrona. Där har hela markarealen successivt byggts ut till 26 000 kvadratmeter och nu är det fullt.

För att möta efterfrågan har Syngentas tidigare anläggning på 12 000 kvadratmeter i Sunnanå arrenderats sedan 2015. Men efter att marken sålts till byggbolag, har det varit en oviss situation. Efter att ha legat på Bengt Jönsson under flera år, blev det konstruktiva diskussioner i våras och nu tas driftbolaget över i januari 2021.

Lödde handelsträdgård ligger bara tolv minuter bort och blir nu Tågerup 1881. Även Lars Svenssons handelsträdgård i Särslöv arrenderas av Tågerup, vilket fortsätter framöver.

Av Anna-Karin Johansson