ISU uppmärksammar fem nya sorter

Epimedium 'Sunny and Share'. Foto: Villier Vaste Planten VOF. Andropogon gerardii 'Darkhawks' BLACKHAWKS. Foto: Henk de Jong, CNB

International Hardy Plant Unions, ISU, kommitté har beslutat vilka fem nya perenner som förtjänar extra uppmärksamhet efter att de fått provodlats i Botaniska trädgården i Prag. Inför ISU:s Innovations Award 2020 odlade åtta förädlare och företag 53 nya perenner.

Petr Hanzelkas och hans team studerade växterna och utvärderade sedan dem till­sammans med elva andra perenna-experter från olika europeiska länder.

Utöver nyhetsvärdet bedömdes kvalitet, mängden blommor och också motståndskraft mot sjukdomar.

– Dessa utmärkta perenner sticker tydligt ut från det breda sortimentet och vi förväntar oss att de kommer att berika vårt utbud på längre sikt, säger ordförande för ISU:s försökskommitté, Jonas Bengtsson.

De följande fem som utmärker sig är:

Nepeta ‘Bokratune‘ Neptun är en lägre och mer kompakt sort som är väl förgrenad och har starka stjälkar som inte går av. Den blommar rikligt med mörkblå-violetta blommor i juni–juli.

Andropogon gerardii ’Dark­hawks’ BLACKHAWKS är ett gräs med mörka skiftningar som blir 150 centimeter högt med vinröda blommor i juli–­september. Gräset går från att vara djupt grönt till att bli lila-svart längre in på säsongen.

Silphium terebinthinaceum ’Moa Ven Toh’ är mer stabil och graciös än själva arten. Bladen är långa och hjärtformade och i augusti–­september dyker gulorangea blommor upp på en 250 centimeter hög stjälk.

Epimedium ’Sunny and Share’. De små gröna bladen är snyggt fläckiga med inslag av brons och bladverket kompletteras med gula klockformade blommor i mars–april. Växten producerar en stor mängd små blommor och breder ut sig som en grön matta inom några år.

Dicentra spectabilis ’Cupid’ får blekrosa blommor i april– juni. Den växer bra i soligt till halv­soligt läge i bra matjord. Växten är kompakt och bladen blir cirka 60 centi­meter och blommorna cirka 80 centimeter.

Källa: ISU