Corona-pandemin påverkar branschen

Antal personer i butik begränsas och bra rutiner införs på företagen, allt för att minska risken för spridning av Covid -19.

Fjoråret bjöd på en rekordförsäljning inom trädgårdsbranschen. Inte på år och dag har det varit en sådan rush. Många jobbade hemifrån och resandet var inställt. Hemmaodlandet nådde oanade höjder. Intresset och efterfrågan fortsätter även i år. Redan nu är det brist på varor.

Men medaljen har också en baksida. Odling av växter kräver daglig passning och många företag drivs av familjer, där sjukdom får kännbara konsekvenser. Redan ifjol drabbades flera odlare av Covid-19, en sjukdom som är lurig och kan slå lite hur som helst. Då var högsäsongen över och företagen påverkades inte lika mycket.

Nu är det vårsäsong och en period som är livsviktig för svensk produktion. Under mars och april drabbades flera företag av Covid-19, både små och stora, med hemförsäljning och med partiförsäljning. Det har varit tuffast där ägarna själva varit borta från företaget i ett par veckor. 

Ibland har hemförsäljningen fått stängas ned. Pensionerade kollegor har ryckt in för att passa plantorna. Barn har fått släppa sina jobb och åkt hem för att hålla ställningar. Det är sårbart med familjeföretag, där allt vilar på få axlar. 

Större företag har drabbats av stor sjukfrånvaro. Lite lättare när arbetsledningen är frisk, även om det blir stora omgrupperingar och långa arbetspass. Nästa problem är hantverkare, säljare och andra externa personer som kommer till företaget. Ibland har ett färskt Covid-test efterfrågats. Det kan vara befogat, då flera inom branschen haft Corona både i höstas och en andra gång nu i vår, men utan symptom. I dagsläget är det viktigt att hålla i och hålla ut. 

Av Anna-Karin Johansson