De kan bli Årets klimatbonde

Anders och Amanda Alverbäck. Susanne och Mats Olofsson samt Ebba-Maria Olsson. De är tre av de sex som är nominerade till Årets klimatbonde. Vinnaren utses i september.

För att uppmärksamma de som verkligen gör jobbet med att minska klimatpåverkan inom mat- och blomproduktionen delar Svenskt Sigill Klimatcertifierad ut priset Årets klimatbonde. Nu är sex stycken odlare i framkant inom klimatfrågan nominerade till Årets klimatbonde 2021. Tre av dem hittar vi inom trädgårdsbranschen och delar av motiveringarna lyder som följer:

Syskonen Anders och Amanda Alverbäck på Alverbäcks Blommor på Ekerö är nominerade för att de ”är pionjärer inom miljöfrågor för växthusodling och engagerade sig mycket tidigt i klimatfrågan. De har varit klimatcertifierade sedan starten av Svenskt Sigills Klimatcertifiering år 2010.”

Ebba-Maria Olson, Mossagården, Veberöd startade 1998 Sveriges första prenumeration på grönsaker. ”Grönsakerna odlas ekologiskt enligt Krav och körs ut med biogasbilar. Med starkt driv och med största engagemang för planetens hälsa lyckas Ebba-Maria hitta de bästa lösningarna för platsen.”

Mats och Susanne Olofsson, Vikentomater utanför Höganäs är nominerade för att de ”driver en fantastisk klimatcertifierad odling av tomater, grönsaker och frukt. Med fokus på både smak och hållbarhet är de verkligen odlare i framkant.”

Vinnaren av Årets klimatbonde utses i september av en jury bestående av Johan Kuylenstierna, ordförande för klimatpolitiska rådet, Paul Svensson Tv-kock och krögare med hållbarhetsfokus, Jenny Jewert, Världsnaturfonden WWF och Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill.

Källa: Svenskt Sigill