Efterlängtad blomning

Spjutliljan har starkt röda blommor med nektar som i naturen drar till sig fåglar.

Viola fick ett meddelande i form av en film på Facebook från Bengt Mårtensson på Trädgårdspaletten i Malmö. Nyfikenheten tog oss dit och vi fick se något ovanligt – en Doryanthes palmeri som blommar för första gången!

– Jag minns inte varifrån den kommer, säger Bengt Mårtensson och visar med händerna att den var cirka 20–30 centimeter hög när han köpte den för 25 år sedan.

Sedan dess har den stått i ett av växthusen och på sommaren fått komma ut till den privata trädgården som ligger i anslutning till handelsträdgården. Med åren har växten blivit allt större och är nu en riktig praktpjäs med sina lansettformade blad.

Men i fjol fick Bengt problem med lederna och kunde inte flytta ut den. Den fick stå kvar inne i växthusen hela året och kanske var det värmen som fick den att blomma. 

– Jag har inte haft något namn på den, säger Bengt.

Men när han fick se en kraftig stjälk växa fram började han söka i böcker och kom fram till att det är en Doryanthes palmeri.

Enligt litteraturen tar det cirka tio år innan den blommar för första gången och då är det troligen i sina hemtrakter, Australiens östra kust eller i någon botanisk trädgård. Blomstjälken kan bli flera meter hög och får på våren mängder av scharlakansröda trattlika blommor med vitt svalg som är placerad längs med stjälkens övre del.

Bengts exemplar ståtar med en nästan två meter hög stjälk och drar uppmärksamheten till sig bland de kunder som är där. Antingen för att handla vårblommor och/eller vandra runt bland ett sortiment utöver det vanliga i handelsträdgården som också är en botanisk trädgård med ett tropiskt växthus.

Av Ann Richardsson