I 25 år har pålitliga perenner lyfts fram

Årets perenn har utsetts i 25 år och år är det Allium ´Millenium´ som får stå lite extra i fokus.

I år firar Årets Perenn 25-års jubileum med att presentera trädgårdskantlöken Allium ’Millenium’, en relativt ny växt men som ovanligt snabbt har fått stor användning. Perennagruppens val av Allium ´Millenium´ till Årets Perenn 2021 var enhällig och självklar.Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. 

Perennagruppen består av företag från sydligaste Skåne till norra Mälardalen, som yrkesmässigt odlar perenner i Sverige. Varje år sedan 1997 utser de en perenn som är värd lite extra uppmärksamhet. Det är företagens samlade kunskap och erfarenhet som ligger till grund för urvalet av perenn och växten ska vara väl beprövad. 

Det blev stäppsalvia Salvia nemorosa som 1997 valdes till att bli den första Årets perenn genom sin fantastiska kombinationsmöjlighet med andra perenner. Genom åren har det lyfts fram många bra och pålitliga perenner som används i stor utsträckning och som idag känns som klassiker. 

År 1998 blev den svenska solhatten, röd rubeckia, Echinacea purpurea ’Magnus’ vald. Två år senare fick kärleksört en ny dimension med Hylotelephium ’Matrona’s eleganta bladverk i skiftande brunröda toner. År 2011 var det dags för en klassisk skuggväxt med stor variation som blomsterfunkia Hosta fortunei’s många sorter.

Av Marie Wändel

Läs mer: All information som lanserats varje år om Årets Perenn presenteras på www.perennagruppen.com Vill du snabbt få en överblick finns Årets Perenn också på www.perenner.se