Värmländskt kaffe blir trädgårdsjord

Kan kafferester bli till näringsrik trädgårdsjord? Det undersöker just nu återvinnings- och trädgårdsföretaget Econova i ett gemensamt pilotprojekt tillsammans med Löfbergs kafferosteri på Hammarö, utanför Karlstad.

Förhoppningen är att kafferesterna i framtiden ska ersätta fossil torv och därmed minska utsläppen av växthusgaser. Inledningsvis används drygt nio ton kafferester, avfall som i vanliga fall går till förbränning. Nu blandas och komposteras istället kafferesterna tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen.

Resultatet är en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårds­jord över hela landet, enligt Anders Bergqvist, Econovas chef för hållbar utveckling och strategi.

– Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade de på en gång, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs i ett pressmeddelande.

Pilotförsöket avslutas inom kort och Econovas målsättning är att inom 15 år tillverka jord av enbart cirkulära råvaror, där komposterade kafferester är en av flera återvunna råvaror som testas eller används.

Källa: Econova Garden AB