Fruktodlare – vinnare av Guldäpplet 2023

Göran och Ing-Marie Göransson
Göran och Ing-Marie Göransson som driver Lidéns fruktodling är årets vinnare av Guldäpplet.

Under en ceremoni under Äppelhelgen på Kiviks Musteri delades priset ut för årets Guldäpple och 2023 års pristagare är Ing-Marie och Göran ­Göransson, frukt­odlare och grundare av Lidéns fruktodling. Årets guldäpple ­lämnades över av Kiviks ­Musteris vd Thomas Jensen som bland annat framhöll följande om Lidéns fruktodling – ”För en mångårig hängiven fruktodlargärning som började i liten skala men har växt till en av landets förnämsta odlingar…”

Ing-Marie och Göran Göransson startade sin odling 1970 med endast ett par hektar mark. Odlingen har därefter utvecklats successivt och idag 53 år senare är den en av landets mest moderna. De var bland annat de första som införde droppbevattning i sina odlingar på 1980-talet och bland de första att skaffa ett ­ULO-lager. Förutom att de säljer äpplen och päron tillverkar de även egen must som levereras inom Skåne och Blekinge.

– Vi började med att köpa lite mark för 53 år sedan, men vi hade aldrig kommit så här långt utan duktiga medarbetare och rådgivare. Vi känner oss ödmjuka och tacksamma över att ta emot Guldäpplet efter att ha odlat äpplen i så många år. Guldäpplet kommer att få en hedersplats i vårt hem, säger pristagarna själva i ett pressmeddelande.

Källa: Kiviks Musteri