Nytt samarbete inom hållbar odling

Aeroponik
Optima Plantas svenska teknik att odla tas upp av Blomsterlandet. Foto: Optima Planta

Blomsterlandet och Optima Planta har inlett ett samarbete och en satsning för att öka hållbarheten inom växt- och trädgårdsbranschen. Själva odlingen sker med hjälp av innovativ teknik tillsammans med artificiell intelligens, AI.

Optima Planta levererar boxar för odling som kombineras med egenutvecklad mjukvara och AI. Det innebär i korta drag att växtrötterna odlas aeroponiskt i ett slutet system. Näring och vatten sprayas på plantorna, vilket minskar mängden vatten, näringsämnen och andra resurser.

– På Blomsterlandet arbetar vi kontinuerligt för att identifiera innovativa och klimatsmarta produkter och produktionsmetoder. Vi är stolta över att vara den första trädgårdskedjan i Sverige som tar del av Optima Plantas spännande och hållbara odlingsteknik. Att hitta sätt för att minska användningen av vatten och bekämpningsmedel är en framtidsfråga och det känns extra tillfredställande att tekniken är utvecklad i Sverige, säger Andreas Karlsson, inköpschef på Blomsterlandet i ett pressmeddelande.

Den första omgången prydnadsväxter odlade med den nya metoden beräknas finnas i Blomsterlandets butiker i Stockholm och Uppsala i januari 2024. Först ut är palettblad och doftpelargon.

Källa: Blomsterlandet

Läs mer om Optima Planta i Viola nummer 2, 2022.
Som prenumerant kan du läsa äldre nummer av Viola här!