Tydligare budskap på E-plantor

Nu är hela E-plantsortimentet godkänt för märkningen Från Sverige. Malin Strand på E-planta ekonomisk förening berättar att det är en fråga som diskuterats i flera år och att plantskolorna från och med den här säsongen kan märka sitt sortiment med E-plantor med Från Sverige.
– Det är ett tydligt och starkt budskap ut mot slut­konsumenten och vi ser det som mycket positivt, säger hon.
Från Sverige-märkningen på E-plantor kommer i ett första läge att marknadsföras under Nordiska Trädgårdar, både i montern och på scen. Om allt går enligt planen kommer Malin Strand och Maria ­Forshufvud, vd för Svensk­märkning AB att presentera nyheten under pressfrukosten.
För att de plantskolor som ännu inte är certifierade enligt exempelvis IP Sigill, vilket är ett krav för att få använda märket Från Sverige, blir det en övergångsperiod fram till 2021. Ett par plantskolor som är certifierade har redan börjat använda ursprungsmärkningen. En av dem är Nya Eriksbo plantskola som även är certifierade med tillägget klimat samt IP Arbetsvillkor.
– Från Sverige märkningen är oslagbart mot slutkonsument, säger vd Miriam Dovrén.
Eriksbo Plantskola började redan förra säsongen att märka svenskproducerade växter med Från Sverige efter önskemål från Blomsterlandet. Hon ser positivt på att Svenskmärkning AB nu öppnat upp för att alla E-plantskolor ska kunna använda ursprungsmärkningen, vilket inte varit möjligt tidigare så som regelverket sett ut.
– Butikledets reaktion är att ”äntligen”, tillägger Miriam Dovrén.

Av Ann Richardsson