Elmia Garden tittar mot 2021

Varje år utser Elmia Garden tre tydliga trender som kommer att spegla trädgårdsbranschen under nästa år och då kommer vi att inspireras av trenderna Craft of Nature, Eclectic Garden och Happy Hybrid.

– Vi har velat lyfta fokus mer på växter och trädgård utan att glömma bort varifrån trenderna kommer och hur de uppstår. Vi ser trender som impulser för ut­veckling och förändring, som verktyg för kreativt skapande – privat och yrkesmässigt, säger journalisten Helena Kaasik, som varit med och tagit fram trenderna.

Craft of Natures färgskala är naturlig med grönt i fokus och med en mild rosa harmonisk accentfärg. Naturliga material som rotting, trä, sten och keramik förekommer ofta för att skapa ett levande och organiskt intryck.
Växter som pil, sälg, ätbara blommor och grönsaker av olika slag, har en given plats i den här trenden. Till och med ogräs är välkommet eftersom det ger trädgården ett vildare uttryck.

Med temat Eclectic Garden fokuseras det på den uttrycksfulla trädgården och uterummet som det nya inomhus. Vi utformar det gröna rummet till en vilsam och bekväm plats och delar in trädgården i olika rum för olika aktiviteter.
Poolen anpassas nu efter den mer skandinaviska trädgården och bjuder in till små sjöar med djupare blå vatten.
Krukväxter som älghornsbräken och orkidéer av olika slag skapar elegans inomhus medan stora träd tillsammans med växter med mörka spräckliga bladverk, såsom alunrot tar plats i krukor och rabatter i trädgårdar och på terrasser.

Happy Hybrid är det tredje temat och kanske också det mest experimentella av dem.
Denna trend handlar om nyskapande och glädje med lekfulla former. Vi uppmuntras att använda nya sätt för att inhämta kunskap såsom appar för att hitta rätt växt på rätt plats och fiffiga bevattningslösningar. De lätt­odlade grönsakerna står högt i kurs men även bär av olika slag ingår i den här trenden.
I färgskalan ingår limegrönt, orange och olika blå nyanser som andas 1980–tal.
Trenderna är framtagna till­sammans av Jan Rundgren, Malin Hidesäter och Helena Kaasik.

Källa: Elmia Garden