26 april, 2024

Ur senaste numret

Treeco Group investerar i bolag med tillväxtpotential

Det började med Stångby Plantskola 2021. Året därefter var det dags för HPJ Garden och P. Kortegaards Planteskole att ingå i Treeco Group. I år har ytterligare två företag anslutit till gruppen, Rögle Plantskola och GardenR. – Alla bolag är starka varumärken i sig själva och de ska behålla sin drivkraft, säger Anders Brattwall, vd för Treeco Group.

Säsongen är i full gång på Stångby Plantskola utanför Lund och lastbilarna fylls snabbt på med träd och buskar för leverans ut i landet. Här hade Anders Brattwall sitt kontor fram till för någon månad sedan. Nu sitter han och ekonomichefen Jan Carlsson istället i Malmö, i ett kontorshotell, eftersom hela Treeco Group satsar på att bli större. Då menar han att det är bättre att de har ett kontor utanför något av de företag som ingår i koncernen.

– Vi tittar hela tiden efter bolag på den Nordiska marknaden och det ska finnas en röd tråd och kännas bra i magen – att de passar bra in, säger Anders Brattwall.

Kunderfarenhet

Det är drygt ett år sedan han blev vd för Treeco Group och för honom var det mest lockande att få jobba med grön omställning genom att arbeta i ett företag som säljer växter och kringprodukter till att skapa gröna miljöer i våra städer, parker och vid vägar.

Läs mer i tidningen…

Som prenumerant kan du även läsa äldre nummer i vårt digitala arkiv.

Ur senaste numret

De tillverkar cider efter engelsk tradition

I skånsk mylla växer ­engelska cideräppelträd. Från den tanninrika frukten produceras torr cider med elegant och ­nyanserad smak. Dryg Cider heter företaget som vill lära svenskar att det finns ett spännande alternativ till öl och vin som måltidsdryck.

Viola besöker Dryg Cider i oktober, mitt i den intensiva perioden av skörd och produktion. Här snackar vi hantverk – det är slabbigt, det är saftigt och luften är mättad av dofter från mogen frukt. Det är ett glatt gäng som skördar frukterna av satsningen som startade 2018, då saknaden efter äkta torr cider tillverkad enligt engelsk tradition blev för stor för John Taylor.

– Vi var tre dryga skåningar som gick in i detta tillsammans, min fru Torun Jorde, min gode vän Johan Lenason och jag, förklarar John upprinnelsen till namnet på företaget.

John lämnar över ordet till Torun, hortonom och ansvarig för ciderproduktionen. Hon visar ett mycket enkelt sätt att snabbt förstå skillnaden mellan cideräpplen och våra svenska matäpplen: det är bara att ta en tugga och uppleva hur fruktköttet är så strävt att det stramar i hela gommen.

Blandade äppelsorter

– Ett bra cideräpple har mycket tanniner och det är tack var dem som drycken får sin komplexa karaktär, berättar Torun.

Cideräppelsorterna som växer till sig på skånska slätten har hämtats från Johns hemland England där traditionen att tillverka torr cider är lång och stolt. Exempel på riktigt bra cideräpplen är ’Fiona’, ’Dabinett’ och ’Vicky’.

Läs mer i tidningen…

Som prenumerant kan du även läsa äldre nummer i vårt digitala arkiv.

Viola nr 4 2024

Framsida av Viola nr 4 2024
TEMA Plantskola & Frö

Ledaren

Ledaren
Nästa nummer ute 31 maj

Arkiv

Besök oss på

Viola Butik nr 1 2024

Framsida av Viola Butik nr 1 2024