Kärleksört är Årets höstfröjd 2021

Kärleksört i bukett
Årets höstfröjd är en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust och trädgårdsglädje. Foto: Caroline Göransson

”Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till års­tidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i träd­gården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.” Så lyder juryns motivering till valet av kärleksört, Hylotelephium till Årets höstfröjd 2021.

Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckan och nyheten släpptes digitalt den 3 september på sociala medier. Dessutom presenterade Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan Årets Höstfröjd 2021 i Nyhetsmorgon på TV4.

Kärleksört, Hylotelephium, är en perenn som finns i en mängd sorter med varierande blad- och blomfärger. Blommorna är små, stjärnformade och sitter i stora blomflockar. Färgen är ofta någon nyans av rosa men det finns även kärleksört som blommar i vinrött, vitt eller gult. Blommorna är mycket uppskattade av fjärilar och bin. Blomningstiden är lång, ofta från augusti till oktober.

Källa: Stora Planteringsveckan