Systrarna tar över Orelund

De nya ägarna Madeleine och Alexandra Nilsson tog över i slutet av maj.

Orelunds fruktodlingar som låg ute till salu i fjol är nu köpt av syskonparet Madeleine och Alexandra Nilsson. Odlingen som ligger mellan Simrishamn och Kivik består idag av 33 hektar fruktodling, bärodling samt en växthusodling med gårdsbutik.
De nya ägarna har lantbrukarbakgrund och är uppvuxna på en växtodlingsgård. Alexandra är utbildad ekonom och Madeleine blev precis klar med sin lantmästarutbildning.Eftersom köpet är en stor investering har de räknat och gjort kalkyler hela våren som resulterat i att banken gett sitt förtroende.
– Vi har båda bott i Malmö i sju år men vi ville tillbaka hem och chansen dök upp så vi kände att detta passar oss perfekt med den bakgrund vi har. Det kommer få chanser som denna och såklart finns det en rädsla men vågar man inte så vinner man inte heller, förklarar Madeleine.
De tidigare ägarna John och Britt Orelind kommer att hjälpa till i början och personalen som har arbetat där i flera år förblir densamma.
– De hjälper oss nu och lämnar inte över gården bara sådär i ett svep utan vi tar det bit för bit. Vi kommer såklart ta hjälp från rådgivare och även av våra föräldrar som har erfarenhet, säger Madeleine.
Systrarna tänker fortsätta driva verksamheten i de gamla ägarnas fotspår och någon större förändring kommer inte att ske till en början, menar Madeleine och tillägger:
– Gårdsbutiken är ett guldkorn så den ska vi verkligen förvalta. Vi vill bevara och ta hand om det varumärke John och Britt har byggt upp.

Av Mikaela Bergemalm