Svensk representant i juryn som utser bästa marknadsintroduktion

Delar av juryn
Delar av juryn med Johanna Nordenskiöld från Plantagen i mitten. Foto: Nils van Houts

I slutet på augusti hölls Plantarium GroenDirekt i plantskoledistriktet Boskoop i Nederländerna. Mässan vänder sig bland annat till inköpare och garden center och totalt 223 utställare var på plats med allt från perenner till julgranar.

I fjol infördes ett nytt pris – Best Market Introduction där en jury med representanter inom retail i Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Norden ingår.

– De sökte en nordisk representant och det var en fördel att vi finns i både Sverige, Norge och Finland, säger Johanna Nordenskiöld, landskaps­ingenjör och kategorichef för fleråriga växter på Plantagen.

Hon har lång erfarenhet inom trädgårdsbranschen, både som egen företagare och anställd. Men det är första gången hon sitter i en internationell jury och det var en spännande uppgift.

– Det var intressanta personer och vi var rörande överens om vägen framåt, att hållbarhet och att gynna biologisk mångfald ligger i tiden. Det är värden som vi fokuserar på.

De fick uppdraget att välja ut bästa marknadsintroduktionen bland 16 bidrag och enligt Johanna var det tre stycken som stack ut. Vinnaren bland dessa blev en serie av mossliknande växter med namnet Precious Earth från Vof de Leew den Engelsen.

– Det är en specialprodukt som vi ser har de egenskaperna, som klarar torka och klimatvariationer, säger Johanna som dock hade en egen favorit – Ilex crenata ’Jenny’ som kom på andra plats.

Det är en japansk järnek med vackert mörkgröna blad som är härdig i zon 2–3 i vindskyddat läge. Sorten kan vara ett bra alternativ till buxbom.

Att utses till Best Market Introduction innebär att Precious Earth marknadsförs hos Intratuin garden centers i Nederländerna och produkterna kommer även att säljas hos Plantagen.

Fler priser delat ut på mässan och en jury som består av medlemmar i Royal Boskoop Horticultural Society utsåg hybridgetris, Diervilla splendens ‘G2X88544VAR’ (KODIAK MIXX) från Valkplant B.V till årets bästa nyhet. Besökarnas favorit blev en hortensia, Hydrangea paniculata LIVING LITTLE ROSY från Hinrichs Pflanzen.

Av Ann Richardsson