Äppelträdet är årets höstfröjd 2023

Årets Höstfröjd 2023

Stora Planteringsveckan har i år utsett äppelträdet till utmärkelsen Årets höstfröjd. De rikgivande fruktträden har lång historisk användning i våra svenska trädgårdar. Äpplets vackra vårflor och den stora mångfalden av sorter har gjort att den eviga klassikern äpple nu utsetts till Årets höstfröjd 2023.

– Äppelträd borde finnas på varje tomt värd att kallas för trädgård! Och finns det inte det borde man plantera minst ett, hellre två eller fler, säger Anders Stålhand, trädgårdsprofil från TV, skribent och trädgårdsmästare, samt årets ambassadör för Stora Planteringsveckan.

Förutom själva frukterna, bidrar ett välskött äppelträd med en ymnig vårblomning med vitrosa blommor som attraherar många pollinerande bin. Äppelträdet kan användas för såväl den stora trädgården som den lilla – till och med i kruka på balkongen – och kan användas på spaljerat, som häck eller som ett fristående träd.

– Med åren växer äppelträdet och skapar en rumslighet i trädgården som är oslagbar! konstaterar Anders och tillägger:

– Det är något magiskt med riktigt gamla knotiga fruktträd, som stått där i generationer. Behåll de äldre träden, och plantera in några nya för kommande generationer.

Källa: Stora Planteringsveckan