Första Sörmlandsäpplet gick till ambitiös odlare

Susanne Lundgren vann Sörmlandsäpplet 2020. Foto: Patrik Arneke

Sörmlandsäpplet delas ut till en person eller organisation som gjort betydande insatser för att främja intresset för frukt, fruktodling eller förädling av frukt i östra Mellansverige. I november delades det ut för första gången och i motiveringen för årets vinnare står det bland annat ”Susanne tvekar inte, hon gör! Susanne är nyfiken, modig, påhittig och ser möjligheter i stället för problem.”

– Det känns toppenroligt och jag är jätteglad, säger vinnaren Susanne Lundgren som driver Henningslunds fruktodling.

Utmärkelsen är stiftad av föreningen Sörmlandsäpplen, som startade 2014 med målet att återupprätta Sörmland som ett äppellandskap fyllt med odlingar, musterier och ciderhantverkare. Vid uppstarten av föreningen anordnades en visionsdag för att väcka intresset för fruktodling hos fler. Susanne Lundgren var då en av ­deltagarna.

– Jag tyckte att det verkade spännande men hade inga kunskaper om äpplen då. Tack vare utbildningsinsatser och samverkan med andra medlemmar i föreningen har jag lärt mig mycket och successivt utvecklat min odling.

Susanne beskriver en stor variation av äppelsorter i den egna trädgården, nu ett tjugotal sorter spridda över cirka hälften av den 8 000 kvadratmeter stora tomten. Ett antal exemplar är sörmländska sorter.

– Mina favoritäpplen varierar över året. Just nu äter jag helst Cox Orange som är ett fantastiskt vinteräpple.

Att just Susanne skulle få utmärkelsen Sörmlandsäpplet var något som förvånade henne.

– Min drivkraft är att jag vågar köra på, men inte trodde jag att det skulle leda till en så fin utmärkelse. Det finns många i föreningen som arbetat på flitigt. Nu sitter diplomet på väggen och glasäpplet står på köksbordet.

Av Cecilia Bornestav