Solrosor i kampen mot barncancer

Solrosor i kampen mot barncancer
Foto: Ryftes Grönsaker

Svenska odlare sprider hopp och glädje genom en blomstrande tradition som har vuxit sig allt starkare sedan starten 2018. Initiativet, som började med ett fåtal gårdar runtom i landet, innebär att solrosor odlas till självplock i kampen mot barncancer. Initiativet har utvecklats till en uppskattad aktivitet som förenar odlare och allmänheten i ett gemensamt mål. 

– Vi har odlat solrosor till förmån för Barncancerfonden sex år i rad och planerar att vara med igen nästa år. Det är riktigt roligt att så många gårdar runt om i landet nu är med och deltar. Tillsammans med alla som kommer och plockar har flera miljoner kronor samlats in de senaste åren – enbart via solrosorna, berättar Karin Andersson på Ryftes Grönsaker.

Under 2022 deltog inte mindre än ett 50-tal gårdar och skapade ett nytt rekord genom att samla in imponerande 1356395 miljoner kronor till förmån för Barncancerfonden. Sedan starten har svenska bönder sammanlagt bidragit med 2,4 miljoner kronor genom odling av solrosor till självplock.

– Gårdarna bidrar till att skapa förutsättningar för oss att arbeta för våra ändamål, där vi kämpar för ökad överlevnad och förbättrad livskvalitet för alla som drabbas av barncancer, säger Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande från LRF.

Källa: LRF