Gråärtan på menyn

Magnus Westling
Magnus Westling, forskare vid Örebro universitet vill se nya råvaror och har utvecklat modeller för detta.

Örebroforskaren Magnus Westling vill återinföra gamla bortglömda grödor på menyn. Framförallt har han siktat in sig på gråärtan som odlades i Sverige redan på stenåldern, men som delvis glömts bort.

Magnus Westling har nyligen disputerat i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro och i sitt arbete har han utvecklat modeller som för-enklar arbetet med nya råvaror – från gröda till konsument eller gäst. Bland annat har han tagit fram recept där gråärtor spelar huvudrollen: gråärtsrullar, färs på gråärt samt mandelmassa där hälften av mandeln bytts ut.

Han har även undersökt hur nya grödor kan introduceras på bred front i samarbete med offentlig verksamhet och livsmedels­industrin.

– Vi behöver odla med större mångfald för att klara ett för-ändrat klimat, men också för att få en variation av smaker. Min forskning fokuserar på ett hållbart livsmedelssystem som samtidigt främjar en gastronomisk utveckling, säger han.

Källa: Örebro universitet