Runåbergs 40-års jubilerar

Runåbergs Fröer
Johnny och Barbro med personal på Runåbergs nuvarande företagstrapp på västkusten. Nedan till höger syns dottern Julia Adielsson, delägare och nästa generation på Runåbergs. Foto Runåbergs Fröer

Det var hösten 1982 som Johnny Andreasson och sambon Barbro Adielsson startade sin fröfirma på berget vid Runån i Ångermanland. Några år senare gick flytten till västkusten och nuvarande läget vid Stenungssund, men namnet Runåbergs Fröer fick hänga med. Alltsedan starten har inriktningen varit att odla och sälja ekologiska fröer anpassade efter nordiskt klimat, samt traditionella sorter som är svåra att få tag på hos de stora fröfirmorna idag. Numera är även nästa generation, dottern Julia Adielsson, delägare företaget. 

Varje år provodlas nya och gamla, mer eller mindre okända och odlingsvärda sorter. Runåbergs egen ekologiska fröodling har varit med från början, men ökar nu för varje år och utsädet erbjuds idag till både professionella odlare och fritidsodlare.

För att fira sin 40:e odlingssäsong introduceras i år lika många frönyheter, däribland kulturarvssorter som den engelska spritärten ’Prins Albert’, en norsk Norderås-tomat, ekologiska smultronet ’Alexandria’ och en odlingsvärd paprikasort från Slovenien. För att ytterligare markera jubileet har en särskild kulturarvsask tagits fram med fröer till olika kulturarvsväxter som ska passa de flesta odlingar.

Av Lisa Ising