Årets hortonom 2023 – en visionär

Årets Hortonom 2023 Elisabet Martinsson
Elisabet Martinsson är Årets Hortonom 2023. Foto: Pauliina Johnsson

Stort grattis till Elisabet Martinsson som mottagit den fina utmärkelsen Årets Hortonom 2023. Utmärkelsen delades ut i samband med Svenska Hortonomförbundets årsmöte. Juryns motivering lyder:

”Elisabet är en inspirerande visionär som med stor kompetens, beslutsamhet och entusiasm byggt upp det kompetenscentrum som Elitplantstationen är idag. Tack vare Elisabets idoga arbete finns ett friskt, välprövat och klimatanpassat växtsortiment i svensk handel. Med uppskattning för detta föräras pristagaren med utmärkelsen Årets Hortonom 2023.”

Redan när Elisabet blev klar med sin hortonomexamen 1982 visste hon att hon ville arbeta med frukt och bär och så blev det. År 2021 slutade Elisabet Martinsson sin tjänst vid Elitplantstationen efter imponerande 36 år! Här har hon under årens lopp gjort stora insatser för verksamheten.

Elitplantstationen byggdes upp på 1980-talet med huvuduppdrag att producera friskt och sortäkta förökningsmaterial av frukt- och bärplantor men även av prydnadsväxter utvalda för svenskt klimat. På senare år har Elisabets arbete också inkluderat perenner, krukväxter och sötpotatis.

Tack vare Elisabets växtintresse, entusiasm och stora förmåga att bilda nätverk har Elitplantstationen utvecklats till ett kompetenscentrum för odling av frukt, bär samt prydnadsväxter. Elisabet har utgjort en viktig expertis i samarbeten med branschorganisationer, Jordbruksverket, SLU med flera Hon har dessutom varit en drivkraft och en utmärkt ambassadör för varumärkena E-planta och Grönt Kulturarv.

Av Erika Wallin