Mariannes Farm lägger ner verksamheten

Majego AB som 2019 köpte Sveriges största ekologiska morotsodling kom i mitten på mars med beskedet att all verksamhet i Strövelstorp utanför Ängelholm upphör. Därmed är nästan 100 år av grönsaksodling slut och i slutet av april lämnar de sista morötterna packeriet.

Bakgrunden är bristande lönsamhet där bland annat det rådande världsläget påverkat ekonomin. Det innebär att alla delar av verksamheten avvecklas – odling, packning och förädling och det ska ske successivt under april månad med en allra sista produktionsdag den 31 maj. Gårdsbutiken stänger däremot redan den 31 mars.

– Det är verkligen inget kul beslut, men till sist måste man ta det när vi förlorar pengar, säger Mattias Petersson, platschef och delägare.

Enligt honom har höga kostnader för insatsvaror påverkat lönsamheten stort i och med att de inte fått tillräckligt betalt för detta vid försäljning till butiker och grossister.

– Det kommer inte som en chock för marknaden utan vi har flaggat för detta en tid, säger Mattias om beslutet.

Han är en av tre ägare, de övriga är George Bergengren och Johan Hoolmé. Fabriken och de övriga anläggningarna kommer att finnas kvar och hyras ut medan inventarierna ska säljas. Antalet anställda har gått från 57 till 39 de senaste två åren och det senast året gjorde bolaget en förlust på cirka 4,5 miljoner kronor.

– Personalen är uppsagd, men många har redan hittat nya jobb och det är skönt, säger Mattias som också berättar att marken troligen kommer att arrenderas ut.

Viola berättade i slutet på 2019 att Marianne Härning Nilsson sålde företaget för att gå i pension. Ett företag som hon tog över 1982 efter sin far och hon utvecklade Mariannes Farm till Sveriges största ekologiska grönsaksodling med en odling på som mest cirka 600 hektar mark.

Av Ann Richardsson