Gurka ska odlas i butiken

Agtira har ett eget koncept för odling i butik.
Agtira har ett eget koncept för odling i butik.

Agtira AB, som tidigare hette Peckas Naturodlingar kommer att leverera en InStore-anläggning till Ica Maxi i Skellefteå, värt 3,8 miljoner kronor över sju år. Enligt avtalet kommer Agtira förse butiken med gurka som produceras på plats inne i affären. Det är det andra avtalet på kort tid. I början av oktober signerades ett avtal med Ica Fastigheter och Ica Maxi i Östersund om en stor Agtira Complete-anläggning.

Anläggningen i Skellefteå kommer att uppföras på våning två i det så kallade ”entrétornet”. En yta som de allra flesta Ica Maxi-butiker har men inte utnyttjar. Här ska en vertikalodling av gurka installeras och producera gurka året om till butiken. Enligt planen ska ­systemet installeras under våren och andra kvartalet 2022 ska produktionen starta i Agtiras regi. Tekniken bygger på erfarenheter från företagets befintliga anläggning i Härnösand, men har anpassats till semi-akvaponi – där fisken odlas på distans. Systemet övervakas och styrs av företagets egna mjukvara, kallad PICS som kan prognosticera skördar och optimera planeringen.

– Det innebär att alla för­delar finns kvar, men en hållbart framtagen organisk näring från fisk och en mycket låg vattenförbrukning – och helt utan bekämpningsmedel. Grönsakerna växer i biobäddar och det är därför som vi kallar det för semi-akvaponiskt, förklarar Mattias Gemborg, vd för Agtira i ett pressmeddelande.

Källa: Agtira AB